Quantcast
Channel: Revista Progresiv - Business
Viewing all 291 articles
Browse latest View live

Coca-Cola HBC România are un nou Director de Vânzări

$
0
0
Dan Timotin, Coca-Cola

Coca-Cola HBC România, cea mai mare companie din industria băuturilor non-alcoolice de pe piața locală, anunță numirea lui Dan Timotin în funcția de Director de Vânzări, începând cu 1 martie 2016, care îl înlocuiește astfel în funcție pe Jovan Radosavljevic. În noul său rol, Dan Timotin va continua dezvoltarea operațiunilor de vânzări din România, prin conceperea și implementarea strategiei de vânzări a companiei și coordonarea echipelor de vânzări.

Dan Timotin, 40 de ani, s-a alăturat companiei în iulie 2011, în poziția de Country Finance Manager România și Moldova. În februarie 2014, el a preluat un rol de conducere la nivelul Grupului Coca-Cola Hellenic, coordonând echipa Commercial Finance și având un rol important în implementarea politicilor comerciale din cadrul Grupului, iar în iulie 2015, Dan Timotin a devenit National Key Account Manager în cadrul Coca-Cola HBC România.

“Sunt mândru că Dan face parte din echipa noastră de conducere. Îi urez mult succes și am deplină încredere că prin gândirea sa strategică și stilul său de leadership, el va contribui decisiv la succesul întregii companii și din această nouă poziție. Îi mulțumesc totodată lui Jovan pentru contribuția la rezultatele foarte bune ale operațiunilor din România, dar și pentru că a construit o echipă unită și puternică”, a declarat Jaak Mikkel, Director General al Coca-Cola HBC România.

“Sunt entuziasmat de noul rol pe care îl voi avea în cadrul Coca-Cola HBC România. Cred foarte mult în echipa alături de care voi lucra și sunt convins că vom reuși să obținem rezultatele pe care ni le propunem”, a declarat Dan Timotin, Director de Vânzări în cadrul Coca-Cola HBC România, cu ocazia numirii.

Numirea lui Dan Timotin în această nouă funcție coincide cu promovarea lui Jovan Radosavljevic în poziția de General Manager al Pivara Skopje, lider în băuturi răcoritoare și bere pe piața din Macedonia. Radosavljevic s-a alăturat operațiunilor din România în august 2013, ocupând înainte de acest moment funcția de Country Sales Manager pentru Serbia și Muntenegru în cadrul Grupului Coca-Cola Hellenic. Misiunea sa în rolul de Director Comercial pentru România a fost aceea de a redefini strategia comercială a companiei.

În România, Sistemul este format din Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate) și partenerul său Coca-Cola Hellenic denumit Coca-Cola HBC România, care îmbuteliază și distribuie produsele Coca-Cola sub licența The Coca-Cola Company pe piața locală. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, Coca-Cola HBC România a înregistrat în anul 2014 o cifră de afaceri de circa 1,8 miliarde de lei.


Viorel Ognean este noul Director General al Granddis România

$
0
0
Viorel Ognean, Granddis

Viorel Ognean a fost numit Director General al companiei Granddis România, una dintre cele mai importante companii de marketing, vânzări şi distribuţie de produse spirtoase, parte din Grupul Prodal.

Viorel Ognean este un manager cu experienţă, având la activ 28 de ani de experienţă profesională în vânzări, marketing, strategie şi dezvoltare de business. A lucrat pentru companii importante din FMCG şi cosmetice aşa cum sunt: Diageo, Coty Cosmetics, SC Johnson, Gilllete Ltd. Ultimii şase ani i-a petrecut în cadrul companiei Diageo, cel mai mare producător de băuturi spirtoase la nivel global, unde s-a ocupat de dezvoltarea portofoliului de produse al companiei în 31 de ţări.

"Piaţa de băuturi alcoolice a avut una dintre cele mai dinamice dezvoltări din regiune şi continuă să demonstreze un potenţial de creştere impresionant. Sunt încântat de oportunitatea de a-mi folosi experienţa de management pentru a dezvolta businessul Granddis România. Este o provocare extraordinară pe care o accept cu mare bucurie", comentează Viorel Ognean, Director General al Granddis România.

Managerul este absolvent al Facutății de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chişinău şi a finalizat un MBA în cadrul University of Shefield, City University. În vârstă de 46 de ani, Viorel este căsătorit şi are 2 copii. Este pasionat de motociclism si automobilism Off-Road, un mare iubitor de călătorii, competiţii şi sporturi în aer liber, practicând foarte des schi si diving.

Granddis este unul dintre cele mai importante companii de distribuţie a băuturilor spirtoase. Deţinută de acţionari români, compania face parte din Grupul Prodal şi distribuie la nivel naţional următoarele mărci de băuturi spirtoase: Stalinskaya, Wembley, Passion, Discovery Vodka.

Compania Prodal 94 este unul dintre cei mai importanţi producători  de băuturi alcoolice din România şi din regiune. Potrivit declarațiilor companiei, două dintre brandurile Prodal  - Vodca Stalinskaya şi Wembley Dry Gin -  sunt lider de piață pe categoriile lor.
 

Teoria lucrului bine făcut

$
0
0
Marius Bicu, De la Ferma

La 36 de ani, Marius Bîcu, Managing Partner De la Ferma, este exponentul unei generații noi de antreprenori: mai puțin stresați, interesați mai mult de calitatea parteneriatelor decât de magnitudinea companiei și care visează că într-o zi businessul lor va fi suficient de sănătos și puternic încât să se conducă singur, eventual, de pe o plajă. Despre sine, Marius spune că înainte de a fi un om de afaceri a învățat să fie un... gospodar bun.

Întoarcerea acasă. De la Ferma este un business de familie pus pe picioare în 1994 de către tatăl lui Marius Bîcu, inițial sub numele Unilact Transilvania. Chimist de profesie, acesta s-a „trezit” imediat după revoluție proprietar peste mai multe brevete de inventator, iar unul dintre ele s-a dovedit a fi suficient de lucrativ încât să îi permită să pună pe picioare o afacere. Așa se face că în CAP-ul achiziționat în localitatea Unirea din județul Alba, care servea inițial pe post de depozit, a prins viață o fermă, o fabrică de brânzeturi și brandul Unilact.

„Chiar dacă este o afacere de familie, niciodată nu am simțit din partea părinților presiunea de a mă întoarce să lucrez acolo. Drept urmare eu mi-am văzut de drum și am ales Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii Cluj-Napoca, iar ca formație sunt inginer IT”, precizează Marius.

Relația cu IT-ul însă s-a încheiat amical odată cu obținerea diplomei și demararea propriului business în domeniul construcțiilor, aventură care a mers bine până la venirea crizei, în 2008. „De fapt, interesul pentru IT s-a pierdut chiar mai devreme de absolvirea facultății. O perioadă m-am dus cu tot sufletul la școală, însă lucrurile s-au schimbat atunci când a apărut rețeaua de cămin și, mai apoi, internetul, moment în care nimeni nu mai ieșea din camere. Aveam colegi care stăteau și 16 ore în fața calculatorului, habar nu aveau de un concert, de o piesă de teatru, iar eu nu m-am mai regăsit în acel mediu. Era prea mult birou, prea închis, însă nu puteam să nu finalizez studiile universitare”, explică antreprenorul.

Despre perioada aventurii antreprenoriale în construcții, Marius își aduce aminte cu mare plăcere. „Era o afacere cu scări de interior și cel mai mult mi-a plăcut că lucram cu o mare diversitate de oameni – de la arhitecți, la constructori – și proiectele erau foarte interesante pentru că nu vorbim de producție mass-market, ci de produse cu personalitate”, spune acesta.

În businessul familiei a început să se implice în anul 2004, când tatăl său l-a rugat să îl ajute la un proiect de accesare a fondurilor europene. „A fost al doilea SAPARD din regiunea de nord-centru a țării. Cu banii luați am achiziționat utilaje și am extins o clădire unde am pus pe picioare o secție de procesat lapte cu rezultat final cașcavalul. Am fost nevoit, într-o perioadă scurtă de timp, să ajung să cunosc ca-n palmă businessul, de la acte până la instalații sanitare sau flux de lucru. Păstrarea poziției de Managing Partner în cadrul companiei a venit natural, iar o vreme am mers în paralel și cu businessul de construcții. Pe cel din urmă am decis să îl întrerup odată cu venirea crizei pentru că se transformase mai mult într-un hobby al meu și nu mai era profitabil”, își aduce aminte Marius.

Crearea propriei identități.În prezent, fabrica De la Ferma procesează zilnic 15.000 de litri de lapte, iar 20% din materia primă necesară este asigurată de propria fermă. Pe lângă dezvoltarea businessului din punctul de vedere al capacității de producție, Marius Bîcu a venit și cu o nouă viziune la nivel de produs și branding, realizând că într-o industrie atât de competitivă precum cea a lactatelor este esențial să ai o identitate diferențiată clar de celelalte produse din piață. Dar ceea ce a plecat inițial ca un simplu proiect de rebranding al Unilact a sfârșit prin lansarea unui brand cu totul nou, în segmentul premium: De la Ferma.

„Am pornit cu un studiu de piață realizat în patru orașe mari ale țării și circa 1.500 de respondenți, care mi-a confirmat că brandul nostru, Unilact, nu era prea bun, cel mai grav lucru cu care ne confruntam fiind faptul ca acesta era confundat cu alte zeci de mărci ale căror nume se terminau cu „lact”. Am mers cu rezultatele la o companie din Germania care s-a ocupat de proiect și recomandarea lor a fost să creăm un brand cu totul nou care să ne permită, cu timpul, să îl extindem și pe alte segmente de produse, un brand care să nu fie restrictiv. Așa a luat naștere De la Ferma, un nume care ne caracterizează în totalitate, este autentic pentru că noi în mod real ne ducem viața la fermă, vizavi de birourile noastre este maternitatea unde se nasc vițeii. Nu suntem personaje fictive dintr-o reclamă, ba mai mult, consumatorii ne pot vizita ca să se convingă de acest lucru”, explică tânărul.

Brânza de burduf, telemeau și cașcavalul De la Ferma sunt produse premium și, deși sunt mai scumpe decât produsele Unilact, în timp, marile rețele partenere au cerut producătorului înlocuirea celor din urmă la raft. Acesta este și motivul pentru care în curând brandul Unilact va dispărea cu totul din piața locală și va rămâne doar în țări precum Italia și Spania unde continuă să aibă rezonanță în rândul românilor.

Tot pentru comunitățile de români din străinătate și pentru export, în general, compania a construit un al treilea brand, Pachet de acasă. „Noi ne-am crescut foarte bine vânzările anul acesta pe segmentul superior de preț. Spre exemplu, chiar acum vin de la o întâlnire cu Kaufland, rețea în care am avut o creștere de 137% anul trecut pe brânza de burduf, cel mai scump produs din portofoliul nostru. Oamenii încep să aprecieze calitatea, deși, e drept, anul trecut ne-a ajutat și reducerea TVA-ului pentru că ne-a făcut mai accesibili. Renunțăm la Unilact pentru că era neîngrijit și poziționat greșit, însă vom aduce în locul lui în segmentul mainstream brandul Pachet de acasă”, mai spune Marius, care precizează și că a finalizat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 14 milioane de lei și o creștere de 18% față de anul anterior.

„Am avut un an foarte bun și cred că strategia noastră de a investi mai puțin, dar constant, ne-a ajutat să rezistăm procesului natural de selecție existent în această industrie. Dintre cei 400 de producători care erau la un moment dat, acum sunt mult mai puțini și chiar și cei mari au trecut prin perioade grele, când au mers în pierdere. Per total, cred că am investit circa trei milioane de euro. Ar fi fost dramatic dacă acum zece ani am fi luat acești bani de la bancă. Nu pentru că nu i-am fi achitat, însă probabil aș fi avut perioade de îmbătrânire rapidă”, crede Marius.

Proiecte de suflet. Deși businessul De la Ferma se desfășoară într-o proporție covârșitoare prin rețelele mari de magazine, antreprenorul Marius Bîcu mărturisește că sufletul lui se hrănește din proiecte speciale care îi dau ocazia nu doar să vândă, ci și să creeze valoare adăugată. Unul dintre acestea este colaborarea cu chef Adrian Hădean sau cu producătorul de panificație Panemar.

„Când a deschis pizzeria din Cluj-Napoca, Adrian Hădean era în căutare de o mozzarella de calitate, pe care să plătească un preț cinstit și să nu o comande din Italia. La acel moment noi nici nu aveam acest produs în portofoliu, însă am făcut efortul de a-l crea. Acum de fiecare dată când mănânc pizza aceea bună mă gândesc că am contribuit și eu la realizarea ei. Și în spatele businessului de familie Panemar sunt o mână de tineri frumoși, opt frați. Pentru ei livrăm brânza pentru croasanți și am avut o satisfacție enormă când mi-au spus recent că, doar pentru că le-am porționat-o cilindric în porții de 35 de grame, ei au economisit 40% din cheltuielile cu brânza. Asta ca să nu mai vorbim de timpul economisit și de constanța la nivel de calitate a produsului finit. Îmi place foarte mult să lucrez cu oameni pasionați de ceea ce fac”, mărturisește antreprenorul.

Un proiect la care lucrează în prezent este crearea unei infrastructuri care va permite să facă turism la fermă. „Anul trecut am fost abordat de o agenție de turism care dorea să ne includă în oferta lor. Vorbeau de circa 80 de autocare și peste 3.000 de turiști israelieni. Le-am mulțumit că s-au gândit la noi și a rămas că o să îi contactăm când vom fi pregătiți, iar la plecare le-am dat un vin produs de tatăl meu și niște brânză. Am sfârșit prin a colabora cu o cramă pe care o aveau ei în circuit, care acum face degustare de vin cu brânzeturi De la Ferma”, povestește Marius. Primul pas în dezvoltarea acestui proiect a fost deja făcut, prin deschiderea unui magazin de prezentare în cadrul fermei care va deveni funcțional în curând.

Și activitățile de export au pornit tot ca un experiment, însă în scurtă vreme au ajuns să reprezinte aproape 50% din cifra de afaceri. Un aport esențial la dublarea acestui procent în ultimii doi ani l-a avut chiar soția antreprenorului, care se ocupă de parteneriatele externe. Principala piață de desfacere este Italia, urmată de Spania și Germania. Până nu demult pe locul trei era Anglia, însă clasamentul s-a schimbat după participarea la târgul Anuga unde Marius a semnat un contract cu un lanț de 150 de magazine din Germania.

„Participarea la târgurile internaționale a fost cea mai bună investiție pe care puteam să o fac în marketing. Îmi place foarte mult ceea ce fac acum. Nu simt rutina zilnică. Astăzi sunt în București la clienți, peste câteva zile plec să vizitez partenerii din Spania, de la Valencia la Alicante. Apoi mă întorc în fabrică și ne jucăm cu un produs nou. E foarte frumos”, mărturisește Marius.

Înapoi la oameni. Pe parcusul celor două ore petrecute împreună, Marius a vorbit puțin despre el și mai mult despre businessul pe care îl dezvoltă acum, despre poveștile altora – ale colegilor, ale familiei, ale oamenilor pe care i-a cunoscut. „Am o echipă fantastică în spate, tânără – mai ales acum după ce anul trecut am sărbătorit pensionarea unei colege de 76 de ani –, iar tatăl meu continuă să mă sprijine mai ales în administrarea fermei. În plus, am avut ocazia să primesc sfaturi foarte bune de la oameni pe care îi admir”, afirmă tânărul.

Un astfel de om este și Iosefin Florea, un om de afaceri român care a pornit un business de succes ce consta în exportul produselor românești în Marea Britanie și care acum a investit în diverse zone în țară. „Cel mai bun sfat pe care l-am primit de la el a fost ca de fiecare dată când încasez o sumă de bani, să pun 10% deoparte și să nu mă ating de ei. Astfel am reușit la un moment dat să îmi închid o linie de credit în cinci luni”, povestește Marius. Cu timpul, și el – la rândul său – a devenit model și mentor pentru alți tineri aflați la început de drum, iar unul dintre aceștia este Răzvan Rusu, proprietarul businessului Dulceața lu’ Răzvan.

„Nu simt o presiune suplimentară din faptul că am devenit, fără să vreau, model de antreprenor pentru alții, asta poate și pentru că nu simt că fac ceva ieșit din comun. Muncesc ca orice om normal, dar resimt mult mai puternic reușitele și eșecurile, pentru că este afacerea mea”, mai spune Marius.

Ce îl diferențiază de antreprenorul clasic român, crede el, este în primul rând faptul că este mult mai puțin stresat și nu caută să hrănească diferențele de statut dintre el și angajații lui. „Știi cu ce compar eu antreprenorul? Cu un bun gospodar. Sună poate mai de la țară, dar atunci când mergi într-un sat se vede de la poartă cine este și cine nu este un bun gospodar. Și ce face un gospodar? Îl duce capul, muncește mult, este prevăzător, face planuri pe termen lung, caută oameni de bază pe care să îi ducă în via lui”, consideră tânărul.

El mai spune că și-ar dori ca Unilact să rămână o companie mică, cu cel mult 150 de angajați. „Nu visez să devin miliardar. Eu gândesc că, dacă facem un business care să ne aducă suficiente venituri pentru noi și familiile celor care lucrează la noi, nu avem nevoie de zece ori mai mult. Vreau însă să creștem calitativ, prin parteneriate care să aducă plus valoare în piață, la care să lucrez cu drag. Tocmai de aceea mă gândesc să reiau businessul cu scări, nu pentru bani, ci ca hobby. Mi-ar plăcea, de asemenea, să dezvoltăm produse bine făcute și în alte industrii decât cea a lactatelor, cum sunt mezelurile sau patiseria. Sunt multe oportunități în industria alimentară”, mai completează acesta.

Un alt lucru la care visează Marius este că într-o zi businessul va fi suficient de sănătos și puternic încât să se conducă singur, eventual, de pe o plajă. Recunoaște că mai sunt cel puțin zece ani până să își permită această extravaganță, dar nu are niciun dubiu în puterile lui de a reuși.

Timpul liber câștigat va fi reinvestit în timp de calitate petrecut cu familia, o direcție în care a făcut deja pași serioși. „În ultimii doi ani am făcut ordine în viață și mi-am pus la punct prioritățile. Mă trezesc la 5 dimineața și fac sport, citesc și îmi fac agenda zilei. Îmi place să gătesc și îmi place că reușim să luăm mereu micul dejun în familie și destul de des și cina. Astfel de momente sunt cu adevărat importante”, conchide Marius.

Roxana Tisăianu preia o poziție globală în cadrul Danone

$
0
0
Roxana Tisaianu, Danone

Începând cu luna martie, Roxana Tisăianu, care a ocupat poziția de Director Comercial în Danone România, a fost promovată pe poziția Global Channel and Category Director în cadrul diviziei nutriție infantilă din compania Danone, cu centrul în Amsterdam. Coordonarea activităților comerciale pe plan local va fi realizată pe mai departe de Adrian Pascu, Director General Danone Romania, Bulgaria, Grecia.

“Profesional este o oportunitate extraordinară, o nouă experiență internațională cu schimbare de categorie de business. Sună foarte interesant atât din perspectiva poziției strategice, cât și a oportunităților de a cunoaște businessurile din toate țările Danone. În România am reușit să punem pe picioare noua strategie Danone și vedem deja roadele eforturilor din ultimii ani. Echipa este completă, puternică și pregătită să vină cu lucruri noi pe piață și am toata încrederea că vor duce povestea mai departe”, a declarat Roxana Tisăianu, în exclusivitate pentru Progresiv.

Cu o experienţă profesională de peste 15 ani, Roxana a început să lucreze pentru Danone în 2004. Ea ocupă poziția actuală de la finalul anului 2013 și a coordonat anterior departamentul de trade marketing în Danone România, precum și echipele de vânzări pe zona de proximitate și clienți majori, la nivel național. Roxana este unul dintre românii care au dobândit în ultimii ani experiență internațională în cadrul grupului Danone, pentru ca ulterior să revină în România pentru a o valorifica si a contribui la dezvoltarea pieței locale. Roxana Tisăianu este licenţiată a Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din Academia de Studii Economice Bucureşti. 


CITEȘTE ȘI:


“Este un motiv de mândrie pentru noi că România continuă să fie un exportator de talente manageriale la nivel internațional. După o astfel de experiență colegii revin adesea în țară, contribuind la dezvoltarea pieței locale. În plus, avem numeroși manageri români care au responsabilități regionale, profesioniști talentați cu rezultate excelente,” spune Adrian Pascu, director general Danone România, Bulgaria, Grecia. Pascu se numără de altfel printre românii care au activat pe plan internațional în cadrul grupului Danone, în poziția de Regional Sales Director Moscova, Rusia, între decembrie 2013 și august 2015.

Un alt exemplu este Laurențiu Tulvan, care a ocupat în ultimii ani poziția de Director Operațiuni Danone Europa de Sud Est, a preluat în 2015 funcția de Director Proiecte de Dezvoltare și Performanță pentru divizia Lactate din regiunea Danone America de Nord, care cuprinde Statele Unite ale Americii și Canada.

Danone România este lider de piață pe segmentul iaurturilor și a înregistrat în anul 2014 o cifră de afaceri de 102 milioane de euro, în scădere cu 5% față de anul precedent, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanțe.

Kuehne + Nagel are un nou Contract Logistic Manager

$
0
0
Keuhne + Nagel

Kuehne + Nagel România, companie care activează în domeniul logisticii alimentare, l-a numit pe Filip Bardziński în funcția de Contract Logistic Manager. Din noua sa poziție, managerul se va concentra pe dezvoltarea strategică a businessului de Contract Logistic cu focus pe diferite industrii de pe piața românească.

Bardziński are o experiență de peste 10 ani în logistică, cariera sa în cadrul Kuehne + Nagel începând în urmă cu 11 ani. De-a lungul timpului, acesta a ocupat funcții operaționale și de conducere în Polonia, cu un accent principal pe planificarea strategică, îmbunătățirea continuă și punerea în aplicare a soluțiilor de depozitare pe piețele care îi erau desemnate.

„Kuehne + Nagel Contract Logistics are o implicare puternică în sectorul de consum (retail și FMCG) și intenționăm să continuăm consolidarea acestui lucru. În paralel, urmărim dezvoltarea businessului și în ceea ce privește industria de automotive sau cea de producție, sectoare ce conduc atunci când vine vorba de o inovare de produs continuă, servicii cu valoare adăugată, precum și un nivel mai ridicat de integrare sau o capacitate puternică de a investi ", a declarat Filip Bardziński, National Contract Logistics Manager al Kuehne + Nagel România.

”Suntem convinși că know-how-ul și experiența dobândită în cei 10 de ani de Filip Bardziński va genera rezultate vizibile pe strategia noastră", a precizat Pierpaolo Sironi, Director Național al Kuehne + Nagel România.

Având peste 67.000 de angajați în 100 de țări, Kuehne + Nagel Group este una dintre cele mai mari companii de servicii logistice la nivel mondial. În anul financiar 2015, compania a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde de euro.

Managerul pentru care provocarea a devenit normalitate

$
0
0
Alina Imbrea, Marketing Director Snacks Greater Balkans, PepsiCo

Pasiune și creativitate. Acestea sunt elementele cheie de care are nevoie un om de marketing, potrivit Alinei Imbrea, managerul care coordonează activitățile de marketing ale diviziei de snackuri PepsiCo în 14 țări. Cât despre sine, spune că este un om al provocărilor, care întotdeauna a încercat să se autodepășească. Lucrează de mai bine de 15 ani în industria bunurilor de larg consum și principiul după care s-a ghidat este „că trebuie să faci ceea ce-ți place și să pui pasiune, pentru că altfel nu vei reuși niciodată”. 

Marketingul, o pură coincidență. Cariera în marketing a Alinei Imbrea a început mai degrabă ca o coincidență și nu ca un plan bine stabilit, deoarece în proiecția sa de viitor turismul a fost prima dragoste. „M-am născut și am crescut în Govora (jud. Vâlcea – n.r.), însă când a venit vorba de alegerea facultății, nu am stat pe gânduri și am ales Academia din Studii Economice din București. Motivul? Voiam să fac turism. Visam să îmi deschid o agenție de turism și să promovez zona Govorei.”

Însă, cum de multe ori planurile de acasă nu se potrivesc cu decizia finală, în momentul în care a trebuit să aleagă specializarea – turism sau marketing – și-a schimbat complet planurile. „La acel moment toată lumea descria marketingul ca fiind cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla, și am urmat spiritul de «turmă». Pur și simplu am zis că trebuie să fac marketing. Așa că am renunțat la ideea de a mă întoarce acasă și de a dezvolta un business în zona de turism”, povestește Alina Imbrea.

Prima experiență în câmpul muncii a fost în timpul studiilor postuniversitare și a coincis, de altfel, cu prima interacțiune cu industria bunurilor de larg consum. ”În perioada masteratului m-am înscris la un program de mentorship organizat de Danone. Perioada de selecție a durat câteva luni și când am avut interviul cu directorul de marketing mi-a propus un job de Assistant Brand Manager. Practic așa am ajuns să lucrez în FMCG și acela a fost momentul în care am știut că marketingul a fost alegerea corectă”.

Mirajul schimbării.În Danone a petrecut aproape 10 ani, timp în care a acumulat cunoștințe, a lucrat cu mai multe branduri și a crescut până la o poziția de Trade Marketing Manager. Apoi, în 2009 a venit propunerea de a se alătura echipei PepsiCo. „Ca să fiu sinceră, nu aveam de gând să plec din Danone. Aveam o carieră foarte bine antrenată și clară, doar că mi s-a oferit această oportunitate care m-a atras în primul rând pentru că îmi oferea posibilitate să lucrez și într-un segment de piață diferit de cel în care activasem până atunci. Dincolo de faptul că era un pas înainte din punct de vedere al funcției, mi se pare foarte important să-ți dorești să faci și să înveți lucruri noi.”

Despre trecerea de la industria lactatelor la cea a snackurilor, managerul spune că nu a fost tocmai ușoară pentru că sunt două industrii diferite din perspectiva beneficiilor pe care produsele le aduc consumatorilor, însă au fost mai multe lucruri pe care le-a regăsit în PepsiCo. „Dincolo de partea de marketing, dinamism, ceea ce m-a atras și ceea ce a creat momentul de wow a fost legătura între produs și fermierii români, lucru pe care îl întâlneam și la Danone. Prima mea vizită la una dintre fermele noastre de la Târgu Secuiesc a coincis cu momentul recoltării și atunci am realizat că lucrurile care pentru mine contează cel mai mult sunt acelea care au o realitate în produs”, explică Alina. Pornind de la această descoperire, de-a lungul timpului Alina a construit mai multe programe pentru brandul Lay’s prin care a încercat să arate ce se întâmplă, de fapt, în spatele produsului, într-un mod neconvențional. „Am încercat să transmitem tot ceea ce este în spatele poveștii și câtă pasiune pun colegii noștri din agro și partenerii noștri fermieri. Astfel că am organizat vizite la ferme cu Puya și Cabral, cu bloggeri, dar și cu colegii din vânzări pentru că îți dă o mare satisfacție să vezi efectiv de unde provine ceea ce tu consumi, promovezi sau vinzi”.

Aventura PepsiCo. Dincolo de oportunitățile pe care i le-a oferit noul job, au fost și câteva provocări. „În primul rând, a fost vorba de curba de învățare în care efectiv a trebuit să acumulez cât mai multe informații într-un timp foarte scurt, dar și să înțeleg cum funcționează și care sunt trăsăturile specifice ale noii piețe, cât și ale businessului. Și toate acestea au venit în contexul în care vorbim despre mai multe categorii de produse, cu diferențe la nivel de distribuție”, își amintește managerul.

Însă momentul culminant al carierei – așa cum îi spune Alina – a venit la finalul lui 2014 când a fost promovată în funcția de Marketing Director Snacks pe regiunea Greater Balkans. Din această poziție, Alina Imbrea este responsabilă cu gestionarea sincronizată a activărilor de brand pentru consumatori și a activităților de Trade Marketing pentru categoria Snacks pe 14 piețe diferite, însumând aproximativ 75 de milioane de consumatori. „Pentru mine a reprezentat un pas înainte și o deschidere către alte țări pentru că această poziție îmi oferă șansa de a cunoaște alte piețe, de a identifica asemănări și deosebiri între consumatori, dar și de a dezvolta programe de marketing pentru piețe diferite construind pe ceea ce știu. Însă marea provocare a fost să înțeleg rapid – și de data aceasta nu o piață, ci mai multe piețe – și să reușesc să construiesc o echipă.”

În plus, tot la pachet cu noul job au venit și o serie de provocări la nivel personal. „Dacă ar trebui să explic în câteva cuvinte, cel mai bun exemplu ar fi un puzzle în care tu trebuie să pui piesele la loc foarte repede. O astfel de schimbare atrage după sine modificări ale stilului de viață. De un an am un alt ritm pentru că se întâmplă foarte multe lucruri: vizite de lucru, videocall-uri, conferințe. Pur și simplu, mi s-a schimbat modul de lucru. De aceea, partea de flexibilitate și de adaptare trebuie să fie foarte mare. Însă este o experiență pe care o recomand oricui pentru că te transformă. Însă, din acest punct nu mai privești situațiile ca pe o provocare, ci ca pe o reușită. Și cred că provocarea a devenit deja o normalitate pentru că face parte din fiecare zi pe care o petrec la birou. Mă aștept în fiecare zi să apară ceva nou și cred că e important să înțelegi că asta e normalitatea.”

Oportunități și proiecte de viitor. Când am întrebat-o pe Alina Imbrea care este proiectul său creativ de suflet, mi-a răspuns fără să stea pe gânduri că „oportunitatea cea mai mare a fost să construim local campania cu Puya și Cabral care este o idee pe care noi am generat-o local și pe care am serializat-o, colaborarea începând în 2013. Faptul că am construit o campanie de marketing care este sustenabilă și care se reinventează de fiecare dată, cred că aceasta este cea mai mare oportunitate la nivelul CV-ului meu de carieră creativă în marketing”.

Tot la capitolul proiecte de succes, Alina mi-a vorbit despre echipa PepsiCo The Greater Balkans și despre performanțele prin care aceasta s-a remarcat în cadrul grupului american. „Sunt foarte mândră să spun că echipa noastră, The Greater Balkans, a fost premiată ca fiind Best Colaborative Team în Europa de Est, ceea ce pentru noi a fost o realizare extraordinară. De altfel, aceasta este direcția în care eu îmi doresc să ne îndreptăm, să fim un exemplu de best practice în PepsiCo și nu numai. Cât despre rolul meu, să spunem că am fost un coagulator și am reușit să fac vizibile lucrurile din celelalte țări într-un mod în care lumea să aprecieze ceea ce facem noi”.

De altfel, Alina Imbrea este genul de manager care pune foarte mult accentul pe echipă și pe ceea ce se poate construi în echipă. În tot ceea ce face, ea este adepta teoriei lucrului bine făcut. „Sunt în primul rând un manager care transmite pasiune. Cred că este esențial să pui pasiune și să-ți placă ceea ce faci. În plus, îmi place să facem lucrurile bine. Susțin creativitatea, dar și tot ceea ce ține de perfecționism, pentru că lucrurile trebuie făcute cu responsabilitate. Și asta este provocarea mea pentru echipă: să facă lucrurile bine, într-un mod frumos și creativ, pentru că, până la urmă, proiectele sunt cartea noastră de vizită.” Un rol important în formarea Alinei ca manager, dar și ca om de marketing, l-au avut în primul rând persoanele care au creat-o profesional și de la care a învățat. „Sunt multe persoane, însă cel mai aproape de momentul de astăzi este Levent Yuskel, directorul general al PepsiCo Greater Balkans. Însă lucrurile pe care le-am învățat de-a lungul timpului sunt legate în principal de pasiune, orientarea către echipă, dar și către rezultate și dorința de a construi întotdeauna ceva remarcabil. Este un fir roșu pe care îl regăsești în mentalitatea liderilor din business.”

După 15 ani în FMCG, Alina Imbrea spune că nu s-a plictisit și că încă mai sunt multe lucruri pe care le are de învățat și de experimentat. Cu toate astea, recunoaște că la un moment dat, la pensionare, speră să se întoarcă în Govora și să devină primar al localității.
 

Julien Zidaru, de la GfK la Exact Cercetare și Consultanță

$
0
0
Julien Zidaru, Managing Partner Exact Cercetare si Consultanta

Începând cu luna martie, Julien Zidaru s-a alăturat echipei Exact Cercetare și Consultanță, în calitate de Managing Partner. Alături de Lăcrămioara Loghin - Managing Director, el va coordona dezvoltarea diviziilor de cercetare cantitativă, calitativă și field ale companiei, atribuțiile sale vizând, de asemenea, zona de business development.

“După ani buni de carieră în companii multinaționale, am simțit că trebuie să fac pasul către un proiect mai antreprenorial și, astfel, m-am alăturat echipei Exact Cercetare și Consultanță. Consider că este un moment bun de creștere în piață pentru o astfel de organizație și simt că suntem pregătiți pentru asta”, afirmă Julien Zidaru.

În ultimii 8 ani, Julien a făcut parte din conducerea GfK România, mai întâi ca Services Research Director (2008-2014), pentru ca, ulterior, să ocupe poziția de Business Development Director. Cu o experiență de peste 10 ani în research management, începutul carierei în acest domeniu a fost marcat în cadrul companiei MillwardBrown, unde el a ocupat poziția de Client Service & Marketing Director.
Celor 10 ani de experiență în management & marketing research, li se adaugă și alți 7 petrecuți anterior la Orange România, între 1998-2005, unde responsabilitățile sale au acoperit arii precum Client Service Management, Operations Management, Project Management etc. 

Specializată în domeniul cercetării de piață, al sondajelor de opinie și al consultanței în marketing, Exact Cercetare și Consultanță oferă o gamă completă de metode, tehnici și instrumente de cercetare pentru studii cantitative și calitative. 

Producătorul Loncolor și-a luat manager de marketing de la GfK

$
0
0
Catalina Serafini, Marketing Manager Papillon Laboratoires Cosmetiques

Papillon Laboratoires Cosmetiques, producătorul coloranților de păr Loncolor, a numit-o pe Cătălina Serafini în funcția de Marketing Manager. Anterior, aceasta a ocupat poziția de Senior Qualitative Consultant la compania de cercetare GfK România.

”De la începutul anului, am creat poziția de Marketing Manager din nevoia de a acoperi cât mai bine partea de consumer marketing și de a integra cât mai bine toate responsabilitățile sub coordodarea unui marketing manager”, au declarat reprezentanții Papillon Laboratoires Cosmetiques.

Din poziția de Marketing Manager, Cătălina Serafini este responsabilă de elaborarea strategiei și a politicilor de marketing ale companiei, elaborarea, executarea și evaluarea proiectelor de promovare a produselor, identificarea de oportunități de creare de noi branduri etc.

Cătălina Serafini a lucrat în cercetare de piață aproximativ 10 ani, acumulând experiență în companii mari precum GfK și Ispos Research. În industria FMCG, managera a lucrat anterior pentru Nestlé, din poziția de Market Research Analyst și Brand Manager IMF.


Lidl România are un nou Director Național de Vânzări și Logistică

$
0
0

Lidl l-a promovat pe Ionuț Preda în funcția de Director Național de Vânzări și Logistică. Preda va prelua noua poziție începând cu 1 mai și va deveni astfel și membru al Consiliului de Conducere Lidl România.

Ionuț Preda are o experiență de peste 11 ani în domeniul retailului internațional, dintre care peste 8 ani în cadrul companiei Lidl, în calitate de Director de Vânzări, iar mai apoi, de Director al Sediului Regional Iernut. Din această poziție a coordonat cu succes operațiunile și vânzările companiei pentru zona centrală și de nord-vest a țării.

Cu experiență acumulată atât în Germania, cât și în România, executivul a urmat cursurile Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Pregătirea sa profesională a continuat apoi cu un program de masterat în Slovacia și un MBA în Marea Britanie.

Ionuț Preda îl succedă în funcția de Director Național de Vânzări și Logistică pe Frank Wagner, care de la finalul anului trecut a preluat conducerea întregii companii. Din Consiliul de Conducere Lidl, prezidat de Frank Wagner, mai fac parte Sergiu Fală, în calitate de Director Național de Servicii Centrale și Expansiune, Antoniu Radu, Director Național Administrativ și Marco Giudici, Director Național de Achiziții și Marketing.

Constantin Bratu renunță la conducerea Asociației Berarii României

$
0
0
Constantin Bratu

După unsprezece ani de activitate, Constantin Bratu a luat decizia de a părăsi poziția de director general al Asociației Berarii României pentru a se dedica unor noi provocări profesionale, poziția sa urmând să fie preluată, începând cu luna mai, de secretarul general al organizației, Ciprian Sandu, sub supervizarea președintelui Consiliului de Administrație.

“Vreau să îi mulțumesc domnului Constantin Bratu pentru eforturile susținute depuse pentru că acest proiect al producătorilor de bere din România – Asociația Berarii României -, nu doar să prindă contur și să capete anvergura de azi, dar să aibă și un aport important la dezvoltarea culturii locale a berii”, a declarat Igor Tikhonov, Președinte Asociația Berarii României.

“Timp de unsprezece ani, evoluția mea profesională s-a identificat cu dezvoltarea Asociației Berarii României, organizație căreia i-am fost alături încă de la înființare. Sunt mândru că am contribuit, alături de colegii mei, la dezvoltarea sectorului berii în România. Proiectele derulate în tot acest timp împreună cu membrii Asociației îmi vor rămâne un reper de profesionalism, o experiență pentru care le mulțumesc tuturor”, a completat Constantin Bratu.

Ciprian Sandu este parte a echipei Asociației Berarii României de doi ani, anterior ocupând funcția de Public Affairs Manager. Înainte de a se alătura echipei Asociației Berarii României, Ciprian Dragoș Sandu a ocupat timp de doi ani poziția de Public Affairs Consultant în cadrul BDR Associates - Hill+Knowlton Strategies Affiliate, ce a urmat experienței acumulate timp de trei ani în calitate de Consilier pentru afaceri europene în cadrul Departamentului de afaceri europene al Guvernului României.

Sandu este absolvent al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, licențiat în științe administrative și deține o diplomă de master în guvernare modernă și integrare europeană.

Asociația Berarii României este formată din Bergenbier SA, Heineken România, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries și Martens, alături de microberaria Clinica de Bere și s-a impus atât la nivel local, cât și internaţional, ca o voce comună a membrilor săi.

Întoarcerea la origini a Elenei Cremenescu

$
0
0
Elena Cremenescu, fondatoarea brandului Elmiplant

Aceasta este sintagma care descrie cel mai bine traseul profesional al Elenei Cremenescu, fondatoarea brandului Elmiplant, dar și filosofia sa de business. La 15 ani de la crearea Elmiplant, a luat decizia de a vinde businessul către o multinațională tocmai din dorința de a se întoarce la prima dragoste – cercetarea. Într-o discuție onestă despre antreprenoriat, Elena Cremenescu ne-a împărtășit principiile după care și-a construit businessul și motivele din spatele vânzării Elmiplant către Sarantis.

Momentul T-Zero. Povestea brandului Elmiplant a început la doi ani după Revoluție, cu trei creme produse într-un malaxor închiriat și doi oameni cu ambiții mari. „Am pornit acest business pentru că eram pur și simplu revoltată de produsele cosmetice care au intrat în țară după revoluție. La acel moment eram cercetător științific la Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentelor și mă ocupam de controlul cosmeticelor. A fost o invazie de produse aduse din afară, dar nu se știa exact de unde, cât de vechi sunt, practic România era coșul de gunoi al Europei la acel moment. La îndemnul soțului meu, am luat decizia să încercăm să producem noi cosmetice, mai ales că eu, ca farmacist, toată viața mi-am făcut singură cremele”, spune Elena Cremenescu.

Începutul a fost unul greu, cea mai mare provocare fiind câștigarea încrederii clienților. „Românii trăiau încă euforia produselor de import și tot ce era produs românesc era rejectat”. Însă Mircea, soțul Elenei Cremenescu, și Andreea, fiica cea mare care la acel moment era în clasa a 6-a, au făcut echipă bună în promovarea produselor. „Am început cu trei rețete de creme pe care orice farmacistă le avea pe caietul cu rețete proprii. Inițial le-am produs în Combinatul Apicol, într-un malaxor pe care îl închiriam pentru două ore și pentru care plăteam chirie cât nu făcea.”

După 8 ani, în care a mutat producția în diverse spații din București și a extins gama de produse, antreprenoarea a reușit să cumpere în Berceni (județul Ilfov) o hală unde a inaugurat fabrica Elmiplant. „Cu ultimii bani pe care îi aveam am plătit avansul pentru acea hală și acolo, soțul meu, care era inginer în calculatoare și pasionat de construcții, a făcut fabrica Elmiplant. Apoi, am mai cumpărat încă un malaxor și o mașină de umplut tuburi, reușind încet-încet să-mi construiesc o linie de producție în adevăratul sens al cuvântului”.

Antreprenoriatul, între provocări și mulțumire. Dincolo de imaginea idilică a antreprenoriatului, Elena Cremenescu s-a confruntat de-a lungul timpului cu o mulțime de provocări, lucruri care au cântărit serios atunci când a primit propunerea de a vinde Elmiplant. „Am construit un business de la zero și da, acest lucru îți aduce satisfacție, însă uneori oamenii se feresc să vorbească și despre lucrurile pe care le sacrifici sau despre problemele cu care te confrunți. Principala problemă sunt banii, pentru că ai nevoie de bani ca să investești în business. Au fost multe momente de cotitură pentru că era foarte greu să ne recuperăm banii din piață. Un alt dezavantaj a fost faptul că trebuia să plătim TVA la facturare, chiar dacă noi nu încasam banii atunci. În aceste condiții era obligatoriu să faci linii de credit pentru impozitele către stat. Știu că poate părea un act de curaj dus la extrem, însă am fost în situația de a-mi pune casa garanție pentru un credit. A fost nevoie de 15 ani de muncă continuă ca să-mi fac o fabrică și să construiesc un brand puternic, timp în care nu am avut concediu de odihnă sau nu am putut lua bani din dividende pentru că reinvesteam fiecare leu. Am simțit tot timpul că aveam o sabie deasupra capului.”

Cu toate acestea, Elena Cremenescu nu regretă niciun moment intrarea în antreprenoriat, din simplul motiv că a fost o decizie asumată. Și-a dorit să dezvolte un business de success, chiar dacă acesta venea la pachet cu sacrificii. În 2007, momentul în care a primit oferta de cumpărare de la Sarantis, businessul Elmiplant ajunsese la o cifră de afaceri de circa 4 milioane de euro și un profit de 1 milion de euro. De ce a vândut totuși? „Am simțit că nu mai pot face față presiunilor venite din piață și că nu mai pot susține creșterea brandului. Astfel că am luat decizia de a vinde tocmai pentru că știam că un investitor are mai mulți bani și ar putea să-l ridice. A fost ca o despărțire de un copil pe care cineva ți l-a smuls din suflet, însă ai fost de acord cu asta pentru că știai că astfel viitorul îi este asigurat.”

Întoarcere la prima dragoste. Desigur, criticile nu au lipsit din acest peisaj, însă antreprenoarea nu regretă decizia, mai ales că, odată cu vânzarea businessului către Sarantis, a fost degrevată de sarcinile care niciodată nu i-au făcut plăcere. „Sincer, după ce firma s-a dezvoltat nu mai apucam să stau în laborator pentru că trebuia să fac pe polițistul cu șoferii, să mă asigur că e totul ok în depozite sau să negociez cu achizitorii care efectiv ne călcau în picioare. Și am tânjit după ceea ce îmi plăcea să fac, adică cercetare. Adevăratul moment de respiro a venit în 2014, când a fost mutată și producția în Grecia, și astfel m-am putut ocupa exclusiv de dezvoltarea de rețete noi”.

În plus, așa cum anticipase, totul s-a schimbat radical datorită faptului că Elmiplant devenise parte a unui grup internațional cu posibilități nelimitate, cu distribuție în zece țări. „Dintr-o dată, visele mele au devenit realitate. Întotdeauna am fost frustrată că nu aveam bani să cumpăr ingrediente care erau scumpe, dar pe care mi le-aș fi dorit foarte mult, sau să avem ambalaje sofisticate, scumpe. Acum putem cumpăra orice ingredient sau principiu activ pe care ni-l dorim.”

Cât despre trecerea de la a fi propriul șef la angajat al unei multinaționale, Elena Cremenescu spune că nu au fost diferențe majore. „Cea mai mare schimbare a venit probabil de la mine pentru că m-am simțit de două ori mai responsabilă. Loialitatea și corectitudinea față de Sarantis au fost mult mai stricte decât înainte, când eram propriul meu șef.”

Înapoi în prezent. După vânzarea către Sarantis, Elena Cremenescu a fost numită deputy general manager al Sarantis România, fiind responsabilă de partea de cercetare și dezvoltare de rețete noi. „România a devenit centrul de Research & Development pentru grupul Sarantis în Europa Centrală și de Est. Astfel, în prezent mă ocup atât de dezvoltarea de noi rețete pentru portofoliul de produse pentru față și produse de îngrijire a corpului, atât pentru România, cât și pentru Cehia, Polonia și Grecia. Avem patru branduri mari – Kolastyna, Astrid, Bioten și Elmiplant, fiecare cu conceptele lui și cu particularitățile pieței în care este distribuit.”

Elena Cremenescu vorbește cu mândrie despre evoluția gamelor de produse din portofoliul companiei. Care sunt sursele sale de inspirație? „În primul rând, nu lipsim de la niciun târg internațional și acesta este un lucru pe care Sarantis ni l-a facilitat.”

În ceea ce privește relația cu subalternii, managera se descrie ca fiind severă, însă atentă la crearea unei legături solide cu subalternii săi. „Deși am fost extrem de exigentă, severitatea a început cu mine însămi pentru că dintotdeauna am lucrat cot la cot cu angajații mei. Însă, întodeauna angajații mei m-au respectat pentru că și eu îi respect pe ei și faptul că, după 24 de ani, încă mai sunt cu mine unii dintre primii mei angajați, cred că spune multe. Întotdeauna am căutat ca angajații mei să fie oameni de caracter, pentru că acesta este singurul lucru pe care nu-l poți schimba la cineva. Cunoștințele se capătă, se însușesc, dar caracterul omului nu ai cum să-l schimbi. Eu personal, sunt convinsă că succesul oricărei afaceri depinde foarte mult de calitatea oamenilor pe care îi alegi și de capacitatea liderului de a-și apropia angajații”, susține Cremenescu.

Despre viitor. Deși în urma vânzării a obținut peste 6 milioane de euro, antreprenoarea a continuat să facă ceea ce îi place, fără să investească în alte businessuri. De altfel, dacă ar avea în față un nou început, spune că tot în domeniul cosmeticelor ar alege să deschidă o firmă. „Dacă aș mai avea o viață, cel mai probabil mi-aș face un laborator unde să dezvolt rețete de produse la cerere. Sunt multe persoane interesate să-și lanseze o linie proprie de cosmetice și în piață, la acest moment, nu există oameni care să facă asta.”

În plus, Elena Cremenescu nu exclude nici varianta de a susține un tănâr antreprenor dacă ar veni cu un proiect concret de afacere pe zona de cosmetice. „Dacă ar fi un business pe domeniul meu, aș accepta fără să stau pe gânduri. Poate vă întrebați de ce nu aș încerca ceva nou, răspunsul e simplu. Niciodată nu poți avea succes dacă nu activezi în zona ta de cunoaștere, trebuie să știi ce vrei de la business și cum poți obține asta. Este esențial să fii corect și eu asta am făcut toată viața.”

Dacă vreodată se va decide să încheie colaborarea cu Sarantis, Elena Cremenescu vrea să petreacă mai mult timp alături de familie și să călătorească mai mult. „Aș vrea să recuperez timpul, măcar acum când cariera mea este aproape de final”, conchide fondatoarea Elmiplant.

Schimbări multiple în echipa de Senior Management Coca-Cola HBC România

$
0
0
Coca-Cola HBC Romania

Coca-Cola HBC România, parte din grupul Coca-Cola HBC AG, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori ai produselor The Coca-Cola Company, anunţă doi noi membri în echipa de Senior Management. Astfel, Mihaela Hoffman preia poziția de Marketing Manager, în timp ce Răzvan Botezatu a fost numit Commercial Excellence Manager. Schimbarea la nivel de conducere a companiei face parte dintr-un proces mai amplu, de tranziţie către un nou model organizaţional, aliniat cu cel al grupului din care Coca-Cola HBC România face parte.

Mihaela Hoffman (39 de ani) a deținut anterior funcţia de Trade Marketing Manager. Ea s-a alăturat echipei Coca-Cola HBC România în 2011, în rolul de Consumer Activation Manager. Doi ani mai târziu, în iunie 2013, a fost promovată pe rolul de Marketing Manager Beverages, făcând apoi tranziţia către Trade Marketing Manager în aprilie 2014. Înainte de a se alătura Coca-Cola HBC România, Mihaela a deţinut diferite poziţii de management în echipa de marketing L’Oreal. Mihaela a absolvit Academia de Studii Economice.

Poziția de Marketing Manager fusese deținută de Natalia Stroe (40 de ani) care a preluat funcția de Regional Sales Manager pentru Bucureşti şi Regiunea Centrală. Natalia va coordona o echipă de 150 de oameni de vânzări şi îi va raporta lui Dan Timotin, Country Sales Manager.

Una dintre noutăţile pe care le presupune adoptarea noului model este introducerea echipei Commercial Excellence, al cărei scop este accelerarea creșterii veniturilor, stabilirea politicilor comerciale şi transformarea în acţiuni a ideilor care vor susţine o creştere mai rapidă a diverselor categorii de produse.

Echipa va fi condusă de Răzvan Botezatu (42 de ani) care ocupa anterior poziţia de Sales Manager pentru Regiunea Bucureşti şi Centru. El s-a alăturat echipei Coca-Cola HBC în 2012, având funcţia de National KA Manager, după o carieră de 16 ani în industria IT, din care 11 au fost în cadrul Xerox România. A absolvit Universitatea Ovidius din Constanţa în 1997 şi deţine un MBA în Marketing, acordat de Central European University.

Cei doi noi membri ai echipei de Senior Management Coca-Cola HBC vor raporta direct Directorului General, Jaak Mikkel.

În România, Sistemul este format din Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate) și partenerul său Coca-Cola Hellenic denumit Coca-Cola HBC România, care îmbuteliază și distribuie produsele Coca-Cola sub licența The Coca-Cola Company pe piața locală.

Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, Coca-Cola HBC România a înregistrat în anul 2014 o cifră de afaceri de circa 1,8 miliarde de lei. În 2015, volumul vânzărilor îmbuteliatorului de băuturi răcoritoare Coca-Cola HBC România a înregistrat un avans de 11% în 2015 cu performanțe constante la nivelului întregului portofoliu de produse, aceasta fiind a doua cea mai mare creștere înregistrată la nivelul grupului, după Ucraina.

 

George Bădescu este noul director executiv al AMRCR

$
0
0
George Badescu

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR ) anunță numirea lui George Bădescu în funcția de director executiv. Acesta o înlocuiește în funcție pe Delia Nica, care și-a dat demisia în luna februarie 2016.

Înainte de a prelua această poziție, George Bădescu a fost, începând cu 2010, Senior Consultant la Links Associates, agenție de PR și Public Affairs, responsabil de contul  AMRCR. Între 2000 și 2009 a fost Consilier Juridic al Ambasadei SUA la București, iar între 1996 și 2000 a ocupat poziția de Corporate Affairs Executive la Philip Morris România. Pe CV-ul acestuia mai figurează și Televiziunea Română, unde a fost redactor știri externe – corespondent la Moscova și Roma.

“Suntem convinși că în noua sa poziție George va asigura o prezență activă în planul comunicării publice și va continua cu succes eforturile de promovare și protejare a intereselor membrilor AMRCR. În numele membrilor asociației îi urăm succes noului director executiv și îl asigurăm că se va bucura  de sprijinul și cooperarea care se impun în contextul general, extrem de provocator, pentru marii retaileri din România”, a spus Dan Șucu, președintele AMRCR.

În vârstă de 50 de ani, George Bădescu a absolvit Facultatea de Drept din București în anul 1992, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – Relații Internaționale în 1994 și Colegiul Europei de la Bruges în 1995, unde a obținut diploma de Master în Drept Comunitar.

Sursa foto: amrcr.ro

Compania Nutrivita are un nou director comercial

$
0
0
Danut Gucianu

Dănuț Gucianu, 40 de ani, a preluat recent poziția de Director Comercial al Nutrivita, unul dintre jucătorii principali pe piaţa de distribuţie a produselor dietetice şi BIO din România, iar principala sa responsabilitate pentru perioada următoare va fi cea de dezvoltare de noi canale de distribuție și de consolidare a afacerii.

"Am ales sa mă alătur echipei Nutrivita pentru că îmi plac provocările și am sesizat în această piață multe oportunități de dezvoltare. Alături de managementul companiei am "simțit" că putem forma o echipă care să  transforme ceea ce în acest moment este un trend  - alimentația sănătoasă și echilibrată - într-o stare de normalitate”, a declarat Dănuț Gucianu, Director Comercial Nutrivita.

Cartea de vizită a lui Gucianu include o experiență de peste 15 ani în marketing, merchandising și vânzări dobândită în companii de top din industria alimentară, precum Nestle, Friesland, Reinert sau Ifantis, în poziții de middle și top management. Din 2012 Dănuț Gucianu a deținut funcția de Director de vânzări al Ifantis România, iar în 2015 a preluat managementul departamentului comercial al companiei.

"Prin cooptarea lui Dan în echipa Nutrivita ne propunem consolidarea poziției de lider de piață în distribuția de produse dietetice și BIO în România. Principalele sale obiective sunt o mai bună întelegere a nevoilor clienților actuali, dar și identificarea de noi oportunități de creștere atât a distribuției, cât și a notorietății mărcilor noastre. Observăm în ultimii doi ani schimbări importante în obiceiurile de consum ale românilor către produse mai naturale, mai sănătoase, ceea ce duce și la o atenție sporită acordată de partenerii noștri din retail categoriilor de produse "speciale". Cu o echipă consolidată, suntem pregătiți să răspundem cererii crescânde din partea clienților și a consumatorilor", spune Adelina Păsat, Director Executiv Nutrivita.

Nutrivita este o companie românească de distribuție și marketing de produse dietetice și BIO, înființată în 2007. În portofoliul companiei se regăsesc branduri precum Gerlinea, Gerble, Isostar, Bauckhof, Allergo sau Cereal Bio. În 2015, cifra de afaceri Nutrivita a depășit 10 milioane de lei. În 2016, planurile companiei vizează o creștere a volumului de vânzări cu 20%, extinderea sortimentului de produse și lansarea unei mărci proprii de produse BIO.
 

Mihaela Ioniţă, promovată Country HR Manager la Coca-Cola HBC

$
0
0
Mihaela Ionita

Departamentul de resurse umane al Coca-Cola HBC România este coordonat, din luna mai, de Mihaela Ioniţă, promovată în funcția de Country HR Manager. Ea a intrat în sistemul Coca-Cola în iulie 2013, având rolul de People Services Manager în cadrul Coca-Cola Hellenic BSO (Shared Services Centre), coordonând livrarea de servicii HR către 22 de operaţiuni din grup. În septembrie 2015, Mihaela a preluat conducerea funcţiunii BSO Continuous Processes Improvement şi a coordonat implementarea unor proiecte cheie de optimizare de procese.

“Experienţa pe care Mihaela o aduce în Coca-Cola HBC România este o combinaţie de consultanţă de management, vânzări, operaţiuni şi management HR”, se arată într-un anunț al producătorului. Înainte de a se alătura companiei din industria băuturilor răcoritoare, Mihaela Ioniţă a deţinut funcţia de Director Resurse Umane la Xerox România & Central Eastern Europe Distributor Group. Anterior, ea a colaborat cu două companii importante de consultanţă, KPMG şi Deloitte.

Corina Licea, care a deţinut funcția de Country HR Manager la producătorul local Coca-Cola în ultimii trei ani, a fost promovată la nivelul grupului Coca-Cola Hellenic, fiind în prezent Group Talent Acquisition and Identification Manager. Ea s-a alăturat echipei Coca-Cola HBC în octombrie 2011, având, la acea vreme, rolul de Capability Manager.

Coca-Cola HBC România este cel mai mare producător local de băuturi non-alcoolice, cu afaceri de 2,1 miliarde de lei (circa 470 mil. euro) și un număr mediu de angajați de aproximativ 1500 de persoane, potrivit raportărilor pe 2015. Anul trecut, compania a realizat o creștere a cifrei de afaceri de 15% față de 2014.

Aceasta face parte din grupul de origine greacă Coca-Cola Hellenic, cu operațiuni în 28 de țări.


Lucian Maricaș se alătură echipei PayPoint România

$
0
0
Lucian Maricas

PayPoint România, unul dintre cei mai mari operatori de plăți în numerar şi încărcare electronică prin puncte de retail, anunță numirea lui Lucian Maricaş în poziția de Head of Product Development.

Lucian Maricaş are o experiență de peste 17 ani în domeniul serviciilor financiare şi FinTech, cu responsabilități în arii precum: sisteme de plată, retail banking, plăți electronice, carduri de debit şi credit, carduri prepaid, procesare carduri, canale digitale. Anterior a avut roluri importante la nivel local şi internațional în companii precum: Societe Generale, Raiffeisen Bank, Citibank sau RevWorlwide Payments. Lucian este absolvent al programului EMBA „Vienna University of Economics and Business”.

„Încă de la lansarea în România, PayPoint a vizat obținerea poziției de lider în domeniul plăților în numerar prin puncte de retail, iar rezultatele de până acum ne onorează. Dat fiind portofoliul diversificat al tipurilor şi canalelor de plată disponibile la nivelul Grupului PayPoint, vom capitaliza tot mai mult şi în România pe această expertiză pentru a ne consolida poziția de specialiști în plăți. În acest context, suntem convinși că venirea lui Lucian în echipa PayPoint va juca un rol important în bunul mers al proiectelor noastre curente şi viitoare”, a declarat Mugur Dogariu, Managing Director PayPoint România.

,,Sunt bucuros să mă alătur echipei de management a PayPoint. În acest rol, voi sprijini compania în dezvoltarea şi implementarea de noi produse şi servicii, în linie cu misiunea noastră: aceea de a simplifica modul în care partenerii şi consumatorii noștri colectează, respectiv efectuează plățile. Angajamentul nostru este de a le oferi valoare adăugată prin servicii accesibile, sigure şi rapide”, a adăugat Lucian Maricaş.

În România, PayPoint şi-a lansat oficial în 2008. În prezent, rețeaua punctelor de plată PayPoint numără peste 10.200 de terminale iar compania are încheiate contracte cu 119 clienți importanți din domeniul telecomunicațiilor, al utilităților, al serviciilor financiare şi nu numai.

Luminița Bunda, promovată director de marketing la Profi

$
0
0
Luminita Bunda

Luminița Bunda a fost promovată recent în funcția de director de marketing al rețelei de magazine Profi. Ea lucrează în companie din 2012, ocupând, până de curând, poziția de Manager Promovare și Publicitate. Bunda are o experiență de peste 12 ani în marketing și a absolvit Universitatea Politehnică din Timișoara în 1991.

În cadrul Profi, directorul de marketing raportează direct directorului comercial care face parte din boardul de conducere al companiei.

Retailerul, deținut de fondul polonez de investiții Enterprise Investors, este în prezent pe locul 9 în topul jucătorilor din comerțul alimentar românesc, cu afaceri de 573 de milioane de euro raportate pe 2015, cu 367 de magazine operaționale la finalul perioadei.

Anul trecut, aceasta a fost cea mai expansivă rețea de pe piața locală, cu aproape 100 de inaugurări noi de magazine.

 

Metro anunță plecarea lui Gilles Roudy

$
0
0
Gilles Roudy

Rețeaua Metro România anunță plecarea lui Gilles Roudy, managerul francez care a condus compania în ultimii doi ani și jumătate. “Gilles Roudy își încheie mandatul de Director General Metro Cash & Carry România deținut în perioada 2013-2016”, se arată în comunicatul retailerului.

Succesorul său nu a fost anunțat încă, reprezentanții companiei menționând că perioada interimatului va fi asigurată de către Camelia Oprea, actualul Director Financiar al Metro România.

“Sunt încântat că am avut ocazia să coordonez, timp de trei ani, compania Metro Cash & Carry România. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru sprijinul, energia pozitivă și deschiderea lor privind contribuția la succesul operațiunilor clienților rețelei", a declarat Gilles Roudy. 


Citește și:

Lectiile lui Gilles Roudy dupa 40 de ani de comert

Schimbare în board-ul Metro Cash & Carry România

Vânzări de 887 mil. euro și temperarea declinului pentru Metro în România

 


Anul trecut, Metro România a trecut pe profit și și-a stabilizat vânzările, raportând o creștere ușoară a cifrei de afaceri, de la 4.488 mil. lei în 2014 la 4.494 mil. lei în 2015 – potrivit bilanțului depus la Ministerul de Finanțe.

În România, Metro operează în prezent 31 de unități cash & carry și dezvoltă în franciză rețeaua de magazine de proximitate La Doi Pași. Cu vânzări anuale de un miliard de euro, retailerul este al patrulea jucător din comerțul cu bunuri de larg consum, potrivit clasamentului realizat de Progresiv.

Alegere neașteptată pentru poziția de CEO din partea Nestlé

$
0
0
Ulf Mark Schneider

Producătorul elvețian Nestlé l-a desemnat pe Ulf Mark Schneider în poziția de CEO, reîntărind astfel angajamentul companiei spre zona de sănătate și bunăstare prin aducerea la vârf a unui executiv care a activat din 2003 în industria medicală, la conducerea grupul german Fresenius.

Schneider îl va înlocui în funcție pe Paul Bulcke care a fost propus în poziția de Președinte al consiliului de administrație după ieșirea la pensie a lui Peter Brabeck-Letmathe anul viitor. Numirea lui Schneider marchează prima recrutare a companiei pentru poziția de CEO din extern în ultimii 100 de ani. Schneider își va începe mandatul în ianuarie 2017 după o perioadă de acomodare ce va demara la 1 septembrie anul acesta.

Compania Nestlé, cunoscută pentru produsele sale de nutriție infantilă, cafea și ciocolată, a investit recent din ce în ce mai mult în produse de sănătate cu margini și ritm de creștere mai mari, semnând o serie de parteneriate cu companii mai mici care au ca miză crearea de produse undeva între alimente și medicamente. Ținta este identificarea de noi modalități de a trata, diagnostica li preveni o serie de boli, de la cele gastrointestinale până la Alzheimer.

Nestlé a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de circa 82 de miliarde de euro și o creștere organică de 4,2%.

Sursă foto: finanzen.net

Cine este românul care preia conducerea Unilever South Central Europe

$
0
0
Florin Trandafirescu

Începând cu data de 1 iulie 2016, Florin Trandafirescu este noul Managing Director Unilever South Central Europe, înlocuindu-l în funcție pe Jarek Malinowski. Florin Trandafirescu se întoarce în România după 13 ani pentru a conduce operaţiunile în 8 ţări din regiune (România, Bulgaria, Serbia, Moldova, Macedonia, Albania, Kosovo şi Muntenegru).

Absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Florin Trandafirescu a lucrat, după absolvire, în cadrul Electromagnetica Bucureşti, după care a petrecut 5 ani în cadrul companiei Siemens / EMCOM în Germania și în România.

În 1997 s-a alăturat companiei Unilever, ca manager al fabricii din Ploieşti. În cei peste 19 ani petrecuți în cadrul companiei, Trandafirescu a deținut mai multe funcţii de management, atât în cadrul Unilever South Central Europe, cât şi al altor entităţi ale companiei. După ce a condus fabrica Unilever de la Ploieşti şi a fost implicat într-un proiect de Supply Chain în Marea Britanie, Florin Trandafirescu a preluat funcţia de Director Supply Chain Unilever South Central Europe, iar ulterior a fost numit Vicepreşedinte Supply Chain pentru Rusia, Ucraina şi Belarus.

În 2008, Florin Trandafirescu a preluat funcţia de General Manager Inmarko Rusia, companie locală producătoare de îngheţată, imediat după achiziția acesteia de către Unilever. După finalizarea procesului de integrare, în 2012, a fost desemnat Managing Director Unilever Cehia şi Slovacia.

Jarek Malinowski, cel care a deţinut funcţia de Managing Director Unilever South Central Europe în ultimii patru ani, a decis să își întrerupă cariera în Unilever pentru un an sabatic.
Unilever este unul dintre cei mai importanţi furnizori mondiali de alimente și produse de îngrijire personală şi îngrijire a locuinţei, prezent în peste 190 de țări. Compania are 169.000 de angajați și a generat vânzări în valoare de 53.3 miliarde € în 2015. Unilever are mai mult de 400 de branduri ce pot fi găsite  în casele din întreaga lume, inclusive Dove, Knorr, Domestos, Hellmann, Lipton, Ben & Jerry, Magnum si Axe.

În România, compania a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 864,69 milioane de lei, în creștere cu 4% față de anul precedent, în timp ce profitul a fost de 22,77 milioane de lei, marcând o majorare semnificativă de la cele 0,9 milioane de lei raportate în 2014.
 

Viewing all 291 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>